TRACTARI AUTO NON STOP - 0749 636 606

Strada Aluniș 20, Iași

Acte vanzare cumparare auto / pasi de respectat pentru achizitia unei masini second hand | Ghid Complet

Vanzare sau cumparare auto second hand

Achizitionarea unui autoturism second-hand in Romania reprezinta o decizie importanta, care necesita o atentie deosebita la detalii si o documentatie corecta. In acest ghid exhaustiv, va vom prezenta ce acte de vanzare-cumparare auto trebuie sa aveti in vedere, indiferent daca autoturismul este achizitionat de la un proprietar roman sau din strainatate, si cum puteti utiliza anunturile auto second hand pentru a gasi cea mai buna oferta. Vom discuta, de asemenea, despre raportul CarVertical, o unealta utila in procesul de achizitie a unui autoturism second-hand.

1. Cautarea Autoturismului Potrivit

Primul pas crucial in achizitionarea unui autoturism second-hand este sa cautati autovehiculul care sa corespunda nevoilor si bugetului dumneavoastra. Puteti incepe cautarea pe site-uri de specialitate (anunturi auto second hand), in reviste auto sau puteti consulta dealerii autorizati. Un alt aspect important este sa verificati istoricul autoturismului, care poate dezvalui informatii despre accidente anterioare sau kilometri manipulati.

2. Verificari Vizuale ale Autoturismului

Caroseria si Vopseaua:

O inspectie amanuntita a caroseriei este esentiala pentru a evita surprize neplacute. Cautati urme de rugina, pete de coroziune sau zone care par a fi fost reparate. Loviturile sau zgarieturile pot fi semne ale unor accidente anterioare. In cazul in care observati diferente de nuanta a vopselei, intrebati vanzatorul despre posibile reparatii sau revopsiri.

Anvelopele si Suspensia:

Starea anvelopelor este cruciala pentru siguranta dumneavoastra. Verificati daca acestea sunt uzate uniform si daca nu prezinta ciobituri sau umflaturi. Suspensia trebuie sa fie in stare buna; scuturarile sau sunetele neobisnuite pot indica probleme in aceasta zona.

Farurile si Semnalele Luminoase:

Asigurati-va ca toate farurile, semnalele luminoase si luminile de frana functioneaza corect. O iluminare corespunzatoare este esentiala pentru siguranta, mai ales pe timp de noapte sau in conditii de vizibilitate redusa.

Geamurile:

Verificati geamurile pentru fisuri sau ciobituri. Fisurile mari pot necesita inlocuirea parbrizului. Asigurati-va ca sistemele de actionare a geamurilor functioneaza corespunzator si ca geamurile se ridica si coboara fara probleme.

3. Verificari Mecanice

Motor si Componentele Sale:

 1. Verificarea Nivelului de Ulei: Deschideti capota si utilizati trafaletul de ulei pentru a verifica nivelul de ulei. Uleiul trebuie sa fie la nivelul indicat pe trafalet si sa nu arate tulbure sau contaminat.
 2. Verificarea Bateriei: Verificati starea bateriei si asigurati-va ca bornele si cablurile sunt curate si stranse. O baterie slaba poate duce la probleme de pornire.
 3. Inspectarea Motorului: Examinarea vizuala a motorului pentru eventuale scurgeri de ulei sau lichide. Aceasta poate dezvalui probleme ale garniturilor sau ale sistemului de racire.
 4. Testarea Motorului: Porniti motorul si ascultati sunete neobisnuite, cum ar fi batai sau zgomote ciudate. Accelerarea si decelerarea treptata a motorului va pot ajuta sa detectati probleme de functionare.

Suspensie si Frane:

 1. Verificarea Suspensiei: Apasati in mod repetat fiecare colt al masinii pentru a verifica daca suspensia este ferma si nu produce zgomote sau scartaituri.
 2. Verificarea Franelor: Efectuati cateva opriri si porniri bruste pentru a evalua eficienta franelor. Ascultati pentru zgomote neobisnuite sau vibratii. In cazul unei defectiuni la sistemul de franare, nu veti avea alta alegere decat sa apelati la un serviciu de tractare auto.
 3. Rotirea Volanului: Rotiti volanul de la capat la capat pentru a verifica daca exista zgomote sau rezistenta excesiva in directie.

Cutie de Viteze si Transmisie:

 1. Verificarea Cutiei de Viteze: Testati fiecare treapta de viteza pentru a va asigura ca trecerea de la o treapta la alta se face fara dificultate si fara zgomote.
 2. Conducere de Proba: Realizati o conducere de proba pentru a evalua performanta transmisiei si pentru a va asigura ca nu exista sclipiri sau simptome de alunecare a ambreiajului in cazul cutiilor manuale.
 3. Verificarea Sistemelor Electronice: Asigurati-va ca toate sistemele electronice ale autoturismului functioneaza corect, inclusiv aerul conditionat, sistemul audio, senzorii de parcare, si alte dispozitive electronice.

Acte vanzare autoturism – cum sa mentionezi defectele constatate in contract?

Aveti grija atunci cand achizitionati un autoturism second hand ca eventualele defectiuni sau uzuri ale masinii sa fie documentate in actele de vanzare-cumparare auto.

4. Verificari acte pentru vanzare cumparare auto

Achizitionarea de la un Proprietar Roman:

 1. Verificarea Istoricului: Puteti solicita un raport de istoric auto care furnizeaza informatii despre tranzactiile anterioare ale autoturismului, inclusiv numarul de proprietari, accidente, kilometri verificati, si alte detalii importante, mai ales la autoturismele identificate in anunturile auto second hand online.
 2. Act de Vanzare Cumparare Auto: Asigurati-va ca actul de vanzare cumparare auto este completat in mod corect, cu toate detaliile corecte ale autoturismului si ale partilor implicate in tranzactie. Semnati acest act de vanzare cumparare auto in fata unui notar pentru autentificare.
 3. Verificarea Fiscala: Verificati daca nu exista datorii fiscale sau alte incalcari legale inregistrate pe autoturism.
 4. Verificarea ITP-ului: Asigurati-va ca autoturismul a trecut recent de verificarea tehnica periodica (ITP) si ca nu exista probleme majore inregistrate.

Acte pentru vanzare cumparare auto din Germania sau din Strainatate:

 1. Cauta Informatii Despre Actele de Import: Daca autoturismul a fost importat din strainatate, verificati actele de import si asigurati-va ca au fost platite taxele vamale si taxele de import necesare.
 2. Traducerea si Legalizarea Actelor: Daca actele autoturismului sunt intr-o limba straina, asigurati-va ca le traduceti in limba romana si le legalizati, de obicei la un notar.
 3. Verificarea acte vanzare masina din Germania: Daca achizitionati din Germania, verificati actele germane, cum ar fi “Fahrzeugbrief” (certificat de inmatriculare) si “Fahrzeugschein” (certificat de inmatriculare temporar).

Anunturi Auto Second Hand

Pentru a gasi cele mai bune oferte de autoturisme second-hand, consultati anunturile auto second hand pe site-urile de specialitate si in reviste auto. Acestea pot oferi o varietate de optiuni, de la autoturisme de la proprietari privati pana la oferte de la dealerii autorizati. Asigurati-va ca sunteti atenti la detalii si ca efectuati verificarile necesare inainte de a lua o decizie finala.

Raportul CarVertical

Un instrument util in procesul de achizitie a unui autoturism second-hand este raportul CarVertical. Acest raport furnizeaza o perspectiva detaliata asupra istoricului autoturismului, inclusiv:

 • Verificarea Kilometrajului: CarVertical verifica istoricul kilometrajului pentru a va asigura ca acesta nu a fost modificat sau manipulat.
 • Istoricul Accidentelor: Raportul dezvaluie informatii despre accidente anterioare si reparatiile efectuate.
 • Istoricul de Service: Puteti verifica daca autoturismul a fost intretinut regulat si daca au fost efectuate revizii.
 • Verificarea Codului VIN: Acesta confirma autenticitatea codului de identificare al vehiculului.

Raportul CarVertical va ofera o incredere suplimentara in achizitia autoturismului second-hand si va ajuta sa luati o decizie mai informata.

In concluzie, achizitionarea unui autoturism second-hand in Romania poate fi un proces complex, dar respectarea pasilor si verificarilor necesare va poate ajuta sa evitati eventualele probleme ulterioare. Indiferent de originea autoturismului, asigurati-va ca toate actele de vanzare-cumparare auto sunt in regula si ca autoturismul este in stare corespunzatoare inainte de a semna actul de vanzare cumparare auto. Cu atentie si planificare adecvata, puteti achizitiona cu incredere autoturismul second-hand dorit in Romania, iar raportul CarVertical va poate oferi o mai mare incredere in alegerea dumneavoastra.

Cuprins
Vanzare cumparare auto / masini second hand| Ghid Complet
Nume articol
Vanzare cumparare auto / masini second hand| Ghid Complet
Descriere
Vanzare cumparare auto/ masini second hand in Romania: afla ce aspecte mecanice, vizuale si ce documente trebuie verificate.
Autor
Publicator
Tracta
Logo firma
Pornim o discutie?

Related Posts

Suna acum!