Sigla companiei Tracta

Echipa Tracta are concediu de pe 16.02 pana pe 19.02.24 inclusiv. Va multumim pentru intelegere. Revenim cu surprize...

Acte vanzare cumparare auto / pasi de respectat pentru achizitia unei masini second hand | Ghid Complet

Vanzare sau cumparare auto second hand

Achizitionarea unui autoturism second-hand in Romania reprezinta o decizie importanta, care necesita o atentie deosebita la detalii si o documentatie corecta. In acest ghid complet, va vom prezenta ce acte de vanzare-cumparare auto trebuie sa aveti in vedere, indiferent daca autoturismul este achizitionat de la un proprietar roman sau din strainatate, si cum puteti utiliza anunturile auto second hand pentru a gasi cea mai buna oferta. Vom discuta, de asemenea, despre raportul CarVertical, o unealta utila in procesul de achizitie a unui autoturism second-hand.

1. Cautarea autoturismului potrivit in anunturi auto second hand

Primul pas crucial in achizitionarea unui autoturism second-hand este sa cautati autovehiculul care sa corespunda nevoilor si bugetului dumneavoastra. Puteti incepe cautarea pe site-uri de specialitate (anunturi auto second hand), in reviste auto sau puteti consulta dealerii autorizati. Un alt aspect important este sa verificati istoricul autoturismului, care poate dezvalui informatii despre accidente anterioare sau kilometri manipulati.

2. Verificari vizuale ale autoturismului

Imagine din articolul scris de Autovit despre revopsirea unui autoturism

Caroseria si vopseaua

O inspectie amanuntita a caroseriei este esentiala pentru a evita surprize neplacute. Cautati urme de rugina, pete de coroziune sau zone care par a fi fost reparate. Loviturile sau zgarieturile pot fi semne ale unor accidente anterioare. In cazul in care observati diferente de nuanta a vopselei, intrebati vanzatorul despre posibile reparatii sau revopsiri. Retineti ca revopsirea unui element incepe de la 400 RON si poate urca pana la 800 RON, asa ca verificati cu atentie inainte de a finaliza actele de vanzare cumparare auto.
Invata cum sa evaluezi singur perioada de viata a anvelopelor tale

Anvelopele si suspensia

Starea anvelopelor este cruciala pentru siguranta dumneavoastra. Verificati daca acestea sunt uzate uniform si daca nu prezinta ciobituri sau umflaturi. Suspensia trebuie sa fie in stare buna; scuturarile sau sunetele neobisnuite pot indica probleme in aceasta zona. De asemenea, ai grija sa verifici vizual arcurile ce se afla sub aripile autoturismelor, acestea pot prezenta urme de crapaturi, rugina sau chiar rupturi. In acest caz, schimbarea lor este necesara, urgent!
Farul unui autoturism Volkswagen Passat care este matuit si vizibilitatea e scazuta

Farurile si semnalele luminoase

O inspectie amanuntita a caroseriei este esentiala pentru a evita surprize neplacute. Cautati urme de rugina, pete de coroziune sau zone care par a fi fost reparate. Loviturile sau zgarieturile pot fi semne ale unor accidente anterioare. In cazul in care observati diferente de nuanta a vopselei, intrebati vanzatorul despre posibile reparatii sau revopsiri. Retineti ca revopsirea unui element incepe de la 400 RON si poate urca pana la 800 RON, asa ca verificati cu atentie inainte de a finaliza actele de vanzare cumparare auto.
Crapatura mica in parbriz ce se poate extinde in timp

Geamurile si parbrizul

Verificati geamurile pentru fisuri sau ciobituri. Fisurile mari pot necesita inlocuirea parbrizului. Asigurati-va ca sistemele de actionare a geamurilor functioneaza corespunzator si ca geamurile se ridica si coboara fara probleme.

3. Verificari mecanice

Verificarea nivelului de ulei

Deschideti capota si utilizati joja pentru a verifica nivelul de ulei. Uleiul trebuie sa fie la nivelul indicat pe joja si sa nu arate tulbure sau contaminat.

In cazul in care uleiul de pe joja este foarte inchis la culoare, e foarte probabil ca revizia nu a fost efectuata la timp.

Inspectarea bateriei

Verificati starea bateriei si asigurati-va ca bornele si cablurile sunt curate si stranse. O baterie slaba poate duce la probleme de pornire.

Indicat este sa testati bateria impreuna cu alternatorul intr-un service autorizat.

Inspectarea motorului

Examinarea vizuala a motorului pentru eventuale scurgeri de ulei sau lichide.

Aceasta poate dezvalui probleme ale garniturilor sau ale sistemului de racire.

Testarea motorului

Porniti motorul si ascultati sunete neobisnuite, cum ar fi batai sau zgomote ciudate. Accelerarea si decelerarea treptata a motorului va pot ajuta sa detectati probleme de functionare.

Nu semna actul de vanzare cumparare auto daca motorul suna ciudat si nu a fost verificat de un mecanic autorizat.

Imagine ce contine un exemplu de arc al suspensiei ce se afla intr-o stare proasta

Verificarea suspensiei

Apasati in mod repetat fiecare colt al masinii pentru a verifica daca suspensia este ferma si nu produce zgomote sau scartaituri.

In cazul in care produce zgomote, inainte de a semna actul de vanzare cumparare auto, puteti negocia pretul pentru a putea sustine reparatiile ulterioare.

Discuri de frana uzate ce trebuie inlocuite

Verificarea franelor

Efectuati cateva opriri si porniri bruste pentru a evalua eficienta franelor. Ascultati pentru zgomote neobisnuite sau vibratii.

In cazul unei defectiuni la sistemul de franare, nu veti avea alta alegere decat sa apelati la un serviciu de tractare auto.

Rotirea volanului

Roteste volanul pe loc, maxim catre stanga sau dreapta si asculta cu atentie orice fel de zgomot care se poate traduce ca o "pocnitura" sau "scartait" .

Nu face confuzie cu zgomotul pe care il scot cauciucurile la frecarea cu asfaltul, dar tine cont ca e posibil ca acestea sa vina din caseta de directie sau de la planetare defecte / uzate.

Cutie de viteze avariata si garantia din actul de vanzare cumparare auto

Verificarea cutiei de viteze - garantie in actele de vanzare cumparare auto?

Testati fiecare treapta de viteza pentru a va asigura ca trecerea de la o treapta la alta se face fara dificultate si fara zgomote.

Daca autoturismul este achizitionat de la un parc auto autorizat, la actul de vanzare cumparare auto se poate atasa si garantia pentru cutia de viteze cu toate detaliile.

Conducerea de proba a masinii poate dezvalui foarte multe defecte inainte de semnarea actelor de vanzare cumparare

Conducere de proba si finalizarea actelor de vanzare cumparare

Realizati o conducere de proba pentru a evalua performanta transmisiei si pentru a va asigura ca nu exista simptome de alunecare a ambreiajului in cazul cutiilor manuale.

In cazul cutiilor automate, fii atent la modul in care accelereaza autoturismul raportat la tipul cutiei dar si la zgomotele scoase din cutie.

Verifica tot sistemul electronic al autoturismului second hand, incluzand si luminile de semnalizare inainte de a semna actul de vanzare cumparare auto.

Verificarea sistemelor electronice

Asigurati-va ca toate sistemele electronice ale autoturismului functioneaza corect, inclusiv aerul conditionat, sistemul audio, senzorii de parcare, si alte dispozitive electronice. Odata ce actele de vanzare cumpare auto sunt semnate, sunt slabe sanse sa raportati alte defectiuni constatate la sistemele electronice.

Acte vanzare autoturism - De aici poti descarca ultimul model de contract!

Aveti grija atunci cand achizitionati un autoturism second hand ! Proprietarul cel mai probabil nu va accepta sa garanteze pentru eventualele defectiuni sau uzuri ale masinii prin mentionarea lor in actele de vanzare-cumparare auto. (Daca e parc autorizat, altfel stau lucrurile)

4. Acte vanzare cumparare auto : Germania sau Romania

Verificarea Istoricului: Puteti solicita un raport de istoric auto care furnizeaza informatii despre tranzactiile anterioare ale autoturismului, inclusiv numarul de proprietari, accidente, kilometri verificati, si alte detalii importante, mai ales la autoturismele identificate in anunturile auto second hand online.

Act de Vanzare Cumparare Auto: Asigurati-va ca actul de vanzare cumparare auto este completat in mod corect, cu toate detaliile corecte ale autoturismului si ale partilor implicate in tranzactie. Semnati acest act de vanzare cumparare auto in fata unui notar pentru autentificare.

Verificarea ITP-ului: Asigurati-va ca autoturismul a trecut recent de verificarea tehnica periodica (ITP) si ca nu exista probleme majore inregistrate.

Verificarea Fiscala: Verificati daca nu exista datorii fiscale sau alte incalcari legale inregistrate pe autoturism, la primaria de care apartine proprietarul.

Cauta Informatii Despre Actele de Import: Daca autoturismul a fost importat din strainatate, verificati actele de import si asigurati-va ca au fost platite taxele vamale si taxele de import necesare.

Traducerea si Legalizarea Actelor: Daca actele autoturismului sunt intr-o limba straina, asigurati-va ca le traduceti in limba romana si le legalizati, de obicei la un notar.

Verificarea acte vanzare masina din Germania: Daca achizitionati din Germania, verificati actele germane, cum ar fi "Fahrzeugbrief" (certificat de inmatriculare) si "Fahrzeugschein" (certificat de inmatriculare temporar).

Anunturi auto second hand

Pentru a gasi cele mai bune oferte de autoturisme second-hand, consultati anunturile auto second hand pe site-urile de specialitate si in reviste auto. Acestea pot oferi o varietate de optiuni, de la autoturisme de la proprietari privati pana la oferte de la dealerii autorizati. Asigurati-va ca sunteti atenti la detalii si ca efectuati verificarile necesare inainte de a lua o decizie finala.

Raportul CarVertical

Un instrument util in procesul de achizitie a unui autoturism second-hand este raportul CarVertical. Acest raport furnizeaza o perspectiva detaliata asupra istoricului autoturismului, inclusiv:

Verificarea Kilometrajului: CarVertical verifica istoricul kilometrajului pentru a va asigura ca acesta nu a fost modificat sau manipulat. Anunturile auto second hand de foarte multe ori contin un kilometraj fals!

Istoricul Accidentelor: Raportul dezvaluie informatii despre accidente anterioare si reparatiile efectuate.

Istoricul de Service: Puteti verifica daca autoturismul a fost intretinut regulat si daca au fost efectuate revizii.

Verificarea Codului VIN: Acesta confirma autenticitatea codului de identificare al vehiculului.

Raportul CarVertical va ofera o incredere suplimentara in achizitia autoturismului second-hand si va ajuta sa luati o decizie mai informata.

In concluzie, achizitionarea unui autoturism second-hand in Romania poate fi un proces complex, dar respectarea pasilor si verificarilor necesare va poate ajuta sa evitati eventualele probleme ulterioare. Indiferent de originea autoturismului, asigurati-va ca toate actele de vanzare-cumparare auto sunt in regula si ca autoturismul este in stare corespunzatoare inainte de a semna actul de vanzare cumparare auto.

Cu atentie si planificare adecvata, puteti achizitiona cu incredere autoturismul second-hand dorit in Romania, iar raportul CarVertical va poate oferi o mai mare incredere in alegerea dumneavoastra. Nu uita ca Tracta te poate ajuta cu achizitia unui autoturism second hand si nu numai ca iti ofera un dosar cu acte de vanzare cumparare auto complet, ci si o masina evaluata corect si functionala, la finalul achizitiei. Suna la 0749-636-606 si discuta cu un specialist!

Cuprins
Acte vanzare cumparare auto / ghid complet achizitie masina SH
Nume articol
Acte vanzare cumparare auto / ghid complet achizitie masina SH
Descriere
Pasi si verificari esentiale pentru cumpararea unui autoturism second-hand in Romania, cu sfaturi despre actele de vanzare-cumparare auto.
Autor
Publicator
Tracta
Logo firma
Pornim o discutie?

Related Posts

Deschide conversatia
Ai intrebari?
Tracta Vulcanizare Mobila
Salutari ! Suntem disponibili Non Stop. Cu ce te putem ajuta?
Apeleaza NON STOP!